Uw partner in horizontaal

en verticaal transport

Test Cablepan met 750 en 500 tons kraan

Test Cablepan met 750 en 500 tons kraan

26 jul 2013

Eind juli heeft Kraanverhuur Boekestijn 2 cablepans getest en op ponton geladen. Een cablepan wordt offshore gebruikt voor het uitleggen van elektriciteitskabels op zee. Een cablepan wordt op een turntable geplaatst waardoor deze rond kan draaien. Met de toename van het aantal windturbines op zee wordt de vraag naar dergelijke installaties steeds groter.

Birkhoff Staalbouw B.V. heeft op haar bedrijfsterrein te Pernis onlangs 2 cablepans en een turntable gefabriceerd. Met de benodigde werkruimte voor de fabricage van de turntable en de 2 cablepans (diameter ca. 16 meter) was de resterende werkruimte op het terrein beperkt. In goed overleg is daarom vooraf zorgvuldig een productieruimte bepaald. De 2 cablepans zijn op het voorterrein gefabriceerd en de turntable op het achterterrein.

Bij aanvang van de hijswerkzaamheden heeft de 500 tons kraan eerst vanaf het achterterrein de turntable op een ponton geladen, terwijl de 750 tons kraan op dat moment volgens planning één cablepan heeft verplaatst om opstelruimte voor de 500 tons kraan te creëren. Na een dag van voorbereidende werkzaamheden zijn de tests de volgende dag succesvol uitgevoerd.

Met behulp van de 160 tons kraan is er in totaal 231 ton testgewicht in de cablepan geplaatst. Hierna heeft de 500 tons kraan samen met de 750 tons kraan de cablepan gelift. Door toepassing van een gatenspreader is de maximale capaciteit van beide kranen optimaal benut. De tests zijn uitgevoerd onder toezicht van ‘Germanischer Lloyd’. De geijkte testklok gaf uiteindelijk een gewicht van 287,4 ton aan, het totaal van het testgewicht, de cablepan en het hijsframe. Na de test zijn de testgewichten uit de cablepans verwijderd, waarna de cablepans op het ponton zijn geladen en de kranen en het testgewicht huiswaarts konden keren.

Test cablepan Pernis
Test cablepan Pernis
Test cablepan Pernis
Test cablepan Pernis
Test cablepan Pernis
Test cablepan Pernis

Related Posts

↑ Top